Prag – över broarna till dansande hus.

Jag måste få lov att minnas tillbaka till helgen i Prag. Jag måste.

Efter en bussresa från flygplatsen, där 50 % av sällskapet behövde ha en kräkpåse till hands, en kort promenad åt fel håll och en utomordentligt trevlig taxiresa kom vi fram till vårt hotell som låg alldeles runt knuten till ”Gamla stan”. Wifi ingick inte i priset men gick att köpa med en ”like” på Facebook. Ankomstdagen var grå och regnig. Sista dagen lackade svetten och vi kunde göra årets första uteservering.

Även om vi inte ville ramla i turistfällorna insåg vi snabbt, att vi faktiskt var turister och ville uppleva de sevärdheter Prag har att erbjuda. Vi letade efter atomuret i 1,5 dag innan vi förstod att den var alldeles runt knuten. En ståtligt tjusig klocka – men det lilla skådespel som skulle utspelas varje heltimme, var minst sagt skrattretande. Pragborgen med dess tillgång till en outstanding utsikt över staden, den fantastiska domkyrkan och efterrätten trdelnik (som man inte vet hur man ska uttala) var absolut värt ett par svettdroppar.

Vi gick hårt ut och ville prova tjeckiska specialiteter från köket. Ångat bröd, brunsås och en köttbit topppad med citronskiva, lingon och sprutgrädde var första kandidat ut. Det såg minst sagt oätligt ut. Kanske gjorde de låga förväntningarna överraskningen desto större och placerade denna som en av topprätterna under helgen.

Vi hade lite flax, för denna helg firades påsken stort i Prag. Torg och gator var pyntade i färglada fjädrar och konfetti. Flera marknader var öppna i hela stan och det bjöds på musikframträdande.  Mat  lagades över öppna eldar och människor skålade i öl under bar himmel. Det var en härlig stämning!

Vi, som kämpar på för att vara kulturellt pålästa hade alldeles innan resan läst en av 1900-talets mest inflytelserika författare, Franz Kafka som levde i Prag. Vi kände därför historiens vindslag när vi åt en lunch på det café där han suttit tillsammans med Albert Einstein back in the days.  Givetvis gjorde vi även ett besök på Kafkamuseet.

En höjdpunkt var champagnerian som vi konstaterade hade varit vårt stammisställe om vi bosatt oss i Prag. Annars var det en ständig dröm att gå och titta på de vackra husen, arkitekturen, broarna, utsikterna. Färgerna. Det svulstiga och rena. Otroligt.

Och så billigt det var. Vi lyckades inte, hur vi än försökte, göra oss av med de korunas vi hade växlat. För samma pris som ett endaste glas cava kostar på krogen i Stockholm drack vi ett glas bubbel – åt en ceasarsallad,  och en mascarponetårta till efterätt. OCH drack en cappuccino. Orimligt egentligen.

Det är så skönt att få försvinna verkligheten ett slag. För en helg. Få strosa runt utan tider att passa. Få lov att vara spontana och impulsiva. Äta efterrätt till lunch och stanna till på ställen som ”ser trevliga ut”.

Låt oss göra om det.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s