Jag har tagit examen

Var ska man börja när så mycket storslaget har inträffat och passerat – gjort intryck och avtryck. Var ska man börja och sluta, när det är svårt att greppa överhuvudtaget.

Jag har tagit examen. Mina tre år på journalistutbildningen på Stockholms universitet är över och jag kan numera titulera mig journalist. Känn på den.

Det betyder samtidigt att det var tre år sedan jag tog steget och lämnade in förklädet på Conditori Fantasi, överlämnade lägenhetsnyckeln och satte mig på ett Sj2000 mot en huvudstad jag bara delvis kände. Det betyder att det är tre år sedan jag bodde på en luftmadrass hos Oscar och Linnea på Lidingö. Att det är tre år sedan jag skrev min första tenta någonsin.

Tre år är en lång tid som samtidigt försvinner i ett knäpp med fingrarna. Det är svindlande när jag tänker på allt jag fått uppleva, lära, lära känna, gå igenom. Det är stort. Alla människor som tagit sig in i hjärteroten och som jag vägrar släppa taget om.

Vi numera kallade journalister firade tillsammans. Champagnefrukost, picknick med det obligatoriska hällregnet som turligt nog, bara varade i minuter. Vi bytte pennor och dubbade varandra till journalister. Det hela blev nog lite verkligare då.

Jag själv firade lite extra genom att dra på mig den traditionella ”nu slappnar jag av-förkylningen” och sätta mig på ett tåg mot Göteborg dagen efter och möta upp min bästis med fästman. En solig dag i Håkan-land avslutades på Ullevi tillsammans med 70 091 andra. Och när han, Håkan, the one and only sjöng ”jag tror, när vi går genom tiden, att allt det bästa inte hänt än” och fyrverkerierna målade göteborgsnatten i kulört glitter. Då var jag så uppfylld av allt att jag inte kunde andas. Hur blev allt så bra?

Och eftersom jag på riktigt har svårt att förstå vad en examen innebär, och hur ”stort” det är. Så var jag tacksam att mina föräldrar gjorde en insats. Bara se.
Pappa har klistrat in mitt nylle på kända journalisters fejs och hängt upp i trapphuset. Välkommen hem  Elin Skavlan, ElinTintin, Stålmannens partner Elin Lane. Märkligt fint ändå.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s