Rickard III

Det är lyxigt att få teaterbiljetter i födelsedagspresent. Då får man känslan av att bli firad igen, trots att det gått en månad sedan ålderssiffran slog över. Kulturella presenter är just också av den bästa sorten.

Amanda bjöd med mig till Dramaten och den allra sista föreställningen av Rickard III med den magnifika Jonas Karlsson i huvudrollen. Rollistan över lag var, som alltid på Dramaten, tung. Torkel Petersson, Ruben Sallmander, Björn Granath, Rebecka Hemse, Ingela Andersson. Sparsam dekor, sparsam rekvisita. En snurrande scen, en takkrona och nio stolar.

Jonas Karlsson spelade den blodtörstiga Rickard III som bokstavligen dödar för att bli Englands kung. Han är manipulativ, maktgalen, men samtidigt spännande charmig. Att se Jonas Karlsson i aktion var mer än halva nöjet. Shakespeares drama för med sig det vackra språket. Det som man ungefär en halvtimme in i första akten någorlunda lyckats vänja sig vid, men som man vid föreställningens slut finner naturligt.

Speciellt var också att det var just sista föreställningen. Som gammal teaternisse letade jag efter pranks och bus som hör till på sista föreställningen av en produktion, men som också känns väldigt oprofessionell –  och för det mesta alldeles för internt. Såklart fanns det inget publiken kunde märka av denna onsdagskväll, om det inte räknas med ett par ofrivilliga fnitter i ensemblen.

richard3main

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s