Jäkla tjuveri!

Min vän Cecilia har blivit bestulen på sin väska på ett café i Stockholm. Mitt i en fika, mitt i ett samtal. Det är andra gången på ett halvår detta händer henne och ödet är inte ens värt tårar. Jag blir bara så fruktansvärt arg och tappar än en gång greppet om människan. Cissi är förmodligen argast. Det går inte att föreställa sig hur någon kan någon sova gott på natten, med Cissis väska liggandes i hallen? Det är så meningslöst hur en stackars student drabbas då  plånbok med nyladdat sl-kort, bankomatkort, kontanter, universitetskort, presentkort, hörlurar, husnyckel försvinner, medan tjuvens vinst inte blir mer än ett par tre hundralappar.  Inte bara det, de lämnar henne dessutom med den obehagliga känslan av att ha blivit bestulen. Hon tror med relativt stor säkerhet att hon vet vilka det var. De vet med relativt stor säkerhet att hon vet. Men det finns inget att göra något åt.

I New York var vi med om något som skulle platsat i en actionfilm. Vi var aldrig riktigt i det, men precis som när vi ser en actionfilm satt vi som åskådare till följande scenario;
Vi sitter i lugn och ro och äter frukost med hela Bryant park framför oss. På gräsmattan ligger en uteliggare, en dagisklass leker med bollar, en filminspelning pågår bakom oss och folk spatserar förbi i par, i gäng, ensamma och de flesta med vita iphone-lurar. Plötsligt hör vi några utbrista spontana läten ”hey” ”stop” ”no” ”wait”. Vi ser en kille med ryggsäck som nyss promenerade, springa iväg mot trafiken. Med yviga rörelser pekar några män och väcker ett par som ligger på en filt och blundar upp emot solen. Killen med ryggsäcken har tagit mannen på filtens telefon. Mannen i pressveckade byxor och slätstruken skjorta springer efter killen och kvar blir vi lämnade i ovisshet. Vad händer? får han tag på honom? var det verkligen telefonen han tog? Killen bara sträckte sig ner mot filten och tog telefonen utan att paret märkte någonting. Det blev en uppsluppen stämning och alla avbröt sitt, för att följa händelsen. Strax kommer mannen med pressvecken tillbaka. Först rör han inte en min, men strax sträcker han upp handen över huvudet och i den ligger hans telefon! Hela Bryant park applåderar. Han får ryggdunkar och high five! Han vann över tjuven! Själv tackade han de uppmärksamma medmänniskorna. Och hur han fick tag på telefonen får jag aldrig veta. Inte heller vad som hände med killen med ryggsäcken. Vad jag vet är att han inte är en telefon rikare. Och att det är grymt när sådant här avslöjas!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s