Brooklyn, pizza och burgare.

Pappa var glad att vi skulle till Brooklyn. Barry Manilows hemstad. Tyvärr såg jag inte en skymt av honom.
Dagen bjöd på perfekt väder för att gå över Brooklyn bridge. Den molniga himlen skapade en behaglig värme och ett mysigt skymningssken.

Brooklyn Bridge är den äldsta hängbron i New York och var världens längsta hängbro när den invigdes 1883. Brons huvudspann är 486 meter långt (tack Wikipedia). Utsikten är magnifik. Du ser Manhattan, du ser Frihetsgudinnan om än hon är liten. Du ser staden torna upp sig med Empire state building likt en trofé. Det är en utsikt att häpnas av. Ett av de där moments’en då man får nypa sig i armen och i alla fall försöka förstå att man faktiskt är där. Väl över bron ligger en mysig stad, med bostäder, restauranger och vardagsliv som både jag och Lova attraherades av. Den nästan kallade på oss – ”Kom och bo här!”. Jo, vi hörde det allt. Dumbo kallas det området i Brooklyn där man kan vandra strandpromenaden och se bron torna upp sig med Manhattan som bakgrund.

IMG_5202 IMG_5216 IMG_5218 IMG_5224 IMG_5227 IMG_5229 IMG_5258
IMG_5234

Mat har varit en prioritet på resan, och vi ville äta så amerikanskt som möjligt. Vi hade hört talas om pizzerian Grimaldi’s i Brooklyn som är berömd för sina coal brick-ovens pizza. Och det bekräftades av  den långa kö som bildats utanför innan de ens öppnat. När jag och Lova blev hungriga ställde vi oss i kön som då endast bestod av ett par-tre sällskap. När vi fått bord och tittade ut genom fönstret var kön över tio meter lång. Vi tackar vår inbyggda matklocka för en hyfsad tajming. Och pizzan. PIZZAN! Det var utan tvekan den godaste pizza jag någonsin ätit och kön kändes plötsligt kort. En pizza väl värd att vänta på –  och jag som trodde att italienarna skulle vara experterna? Man utgick från en pizzagrund  av bröd, tomatsås, mozarella, basilika och valde sedan vilka ingredienser man ville ha på. Ju fler, desto dyrare. Jag och Lova delade en liten pizza med salami och svamp. Storlekarna är ju som bekant ett par nummer större än hemma, så vi blev ordentligt proppmätta.

Inne på pizzerian hamnade vi bredvid en före detta New York-polis och hans son. Han berättade om hur han brukade köra från Manhattan för att hämta upp pizza. Han berättade att man för bara några år sedan inte vågade sätta sin fot i Brooklyn, men att han nu spådde Brooklyn att bli det nya Manhattan. Det har blivit hett! Själv bodde han på Long Island, hade nyss gjort en roadtrip på 12 timmar till Chicago som han varmt rekommenderade – ”som New York fast renare”. Både han och hans son var väldigt trevliga och tillmötesgående, nyfikna och villiga att berätta. Han var som en den amerikanska morfarn jag aldrig haft…

(o)lyckligt nog låg Brooklyns glassfabrik alldeles vid piren. Trots att vi var mätta och nöjda efter vår pizzaupplevelse kunde vi inte gå därifrån utan en Brooklyn-glass. Vi körde på chocolate chip chunk och salted pecan och delade systerligt. De flesta trodde ändå att vi var systrar. Vi såg också den första, men absolut inte sista med ”selfie-stick”. En assistent för att ta selfies, helt enkelt. Så fruktansvärt onödigt smart.

IMG_5236 IMG_5237
IMG_5241 IMG_5247 IMG_5254

Mat var det ja… Innan vi åkte hade jag en enda burgare jag ville smaka. Den beryktade ShakeShack-burgaren. Och vi blev ju trots allt hungriga igen efter att ha gått bron tillbaka och strosat runt i financial district och gått på wall street. Så trötta och hungriga att vägen till Madison square park med onda fötter skulle visa sig bli krångligare än väntat. Med alldeles för stort självförtroende trodde vi att vi hittade i stan. Det gjorde vi inte. Men fram kom vi – till slut. Och där var det också kö. Längre än i Brooklyn, men den gick också desto fortare. I den idylliska parken med glödlampshimmel satt vi i mörkret och åt den kanske godaste burgaren någonsin. French fries’en var perfekta och vanilla caramel-chocolate shaken var gudomlig. Vi var i burgarhimlen. Under en bar himmel. I en park i New York. Kärlek.

IMG_5261IMG_5265

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s