En första skymt av New York

Vi hann inte mer än upp i luften förrän en kinesisk äldre man bad om hett vatten till sina 6 kronors studentnudlar. Vi var iväg. Första stopp blev en kort mellanlandning i London och efter ännu en säkerhetskontroll kunde vi äntligen sätta oss till rätta och flyga över Atlanten mot USA och New York. Resan erbjöd överraskande god flygplansmat, en gigantisk filmbank och en av de vackraste molnvyer jag sett. Mäktigt! Jag och Lova fick lyckligt nog sitta ensamma och tyckte båda att de 6,5 timmarna flöt på mycket behagligt Sen. Sen, när vi blivit insläppta i landet satte vi oss i en gul taxi och rullade förbi och över till Manhattan kändes det mest overkligt. Stadssiluetten var fruktansvärd efterlängtad.

Lägenheten vi hyrt låg i Lower East Side, mitt bland de mysiga restaurangerna och barerna. Ett något ruffigare område, men också desto mysigare. Framför allt gillade vi kontrasterna det ger att bor sådär. Att få uppleva New York från olika sidor. Det välstädade, blinkande och hypade, men även det mer verkliga, där folk hejar på varandra och köper latte från samma coffeshop varje dag. Och New York är verkligen kontrasternas stad. Där lever de fattigaste och de rikaste. Där gömmer sig oaser av lugn, grönska och parker i en pulserande skyskrapemiljö. Där finns de intelligenta ekonomerna och de fria kreativa själarna. Där är man som man vill och man gör som man vill. Där samsas människor från hela världen.

Ett av våra favoritställen är Bryant Park, just för att det är en grönskande park som dyker upp mitt bland höghus och kända skyskrapor. Det ligger bara ett stenkast från Times square 0ch alldeles intill det ståtliga New York Public Library. Där, befinner man sig i mitten av allt. Där spelar några äldre herrar schack medan en yngre man utövar yoga. Där jongleras det, spelas boule och läses böcker. Där erbjuds en läshörna med böcker och tidningar att låna och där finns wifi för den som vill plugga eller jobba. Där finns bar, café, glass och lata vilstolar. Den stora gräsytan är fullt av folk som pustar ut. Där finns stolar och bord för alla att använda – rent och välskött. Människorna här tar hand om sin park och låter den behålla sitt goda skick. Där får stolarna stå kvar, där slänger man sin kaffemugg i soptunnan och där får tidningarna ligga kvar. Jag vet inte, men det känns som ganska unikt?

Första dagen ville vi bara känna känslan av New York. Komma tillbaka och känna igen oss och hitta rätt. Vi började shoppingen direkt. Varför vänta? Ett besök på Victoria’s secret och Forever 21 – två av våra favoriter resulterade i färgglada påsar.

IMG_5166 IMG_5169 IMG_5170 IMG_5172 IMG_5174 IMG_5177 IMG_5178 IMG_5185

Kvällen. Den går till världshistorien. What a night. Den började med en mysig middag på Freemans i Lower East side. En mysig innergård med lampkläddhimmel tog oss till en tjusig tallrik. Kanske den tjusigaste på hela veckan. Spontant gick vi vidare till en bar och tog vars ett glas vin och var nog nära på att traska hemåt när ett kul gäng från stan gjorde sig till känna. Spontant gick vi alla vidare till en annan bar ”Hair of the dog” och dansade oss svettiga till svenska låtar av Robyn och Icona Pop. Vi var spontana. Och vi ägde. Jag vet inte om det var vår svenska utstrålning eller något annat som gjorde att vi kom hem med fem telefonnummer, två facebookvänner och ett erbjudande att smoke weed. Jag kan inte heller komma på vem Nick i min telefonbok är. Vi var ganska knäckta på hur trevliga, öppna och glada New Yorkarna är. Hur många som har Lovas nummer är jag osäker på…
What a night.

IMG_5190

IMG_5194

IMG_5192

Och det har bara börjat… Fortsättning följer…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s