Utvandrarna på Dramaten

Igår var vi med och bevittnade svensk historia. På historiska Dramaten såg vi svenskar utvandra till Amerika i teaterpjäsen Utvandrarna. Vilhelm Mobergs välkända verk.

Rolf Lassgård och Stina Ekblad spelade Karl-Oskar och Kristina i den modernt visuella uppsättningen. Stora led-skärmar satte an stämning och miljö. Man lekte med tid och rum och fantasi. I den annars så verkliga historien då svenskar tog båten över atlanten och bosatte sig i Amerika- för ett bättre liv. Torka, svält och fattigdom gjorde att familjer inte såg någon annan utväg. I teaterns värld fick barnafödsel och ankomst till Stureplan vricka till det hela. För att man kan. Och för att det är kul. En live-kamera spelade upp scener på led-skärmarna som utspelade sig under däck, under vattnet. Otroligt snyggt och effektivt.

Den var även modern såtillvida att inslag av modern dans förekom. Modern dans är ett kapitel för sig. Det kan vara alldeles hjärtskärande eller mest bara konstigt. Här hade de, för det mesta, lyckats göra den befogad. Den tillförde känsla, den ersatte scener om hur man arbetade på åkern, eller Karl-Oskar och Kristina som älskade. Det var vackert. Det var också vackert, faktiskt, att se medelåldersmän som man aldrig sett rulla runt på golvet (Rolf Lassgård) göra det. Med känsla.

Det blev lite märkligt att Rolf Lassgård spelade en 18-årig pojk och att deras barn spelades av Lotta Telje som spelade farmodern i förra årets julkalender. Från andra raden såg man livets rynkor och det blev såklart en krock, en krock som samtidigt inte gjorde någonting. Det gav en extra dimension. Och ett djup. De lekfulla rörelserna föryngrade dem, samtidigt som det hårda livet tillät dem att åldras.

Jag tycker det är en otroligt intressant historia i en fantastisk uppsättning. Jag hörde sångerna från Kristina från Dufvemåla någonstans i bakhuvudet och hoppades nästan in i det sista få höra soundtracket av Björn och Benny. Men det är ju musikalens version det. Stående ovationer avslutade kvällen och det var rörande. Det var ett perfekt avslut. Tack, för att man får uppleva teater på detta vis.

Photo 2014-05-08 22 42 25 Photo 2014-05-08 18 49 54

http://www.dramaten.se/Repertoar/Utvandrarna/

http://kulturbloggen.com/?p=82705

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s