Felicia försvann

Ikväll passade vi på att gå på teater. Vi såg Felicia Försvann som fått bra kritik. Det var en skicklig och berörande enmansföreställnig.

Historien baseras på Felicia Feldts självbiografi ”Felicia Försvann” där hon beskriver sin egen brokiga uppväxt. Den med en frånvarande, dominerande, alkoholiserade mamma. Ständigt nya män, 19 olika adresser innan hon slutat skolan. Jag reagerade bland annat på ”mobbingdagen” de hade – dagen före barnens födelsedag, då syskonen fick håna och reta och trycka ner och äta fick man göra avskilt från de andra. När det sedan blev födelsedag skulle barnet få bestämma och den skulle då uppskatta denna dag mer.

Hennes mamma var den rikskända ”barnuppfostringsexperten” Anna Wahlgren. Hon, som var proffs på att uppfostra barn. En proffsmamma? Felicia har stått på presskonferensen, lett brett och dolt den stora hemligheten. Anna Walhgren slår ifrån sig allt. Hon anklagar sin dotter för att ljuga. Hon säger att det hon berättar har förgjort henne.

Men som DN skrivit : För så här är det ju: om endast en tiondel av det som Felicia Feldt skriver om sin mor är sant, så innebär det att Anna Wahlgren är slut. Hon har förlorat all trovärdighet på det område som blivit hennes levebröd, det vill säga omhändertagandet av barn.

Debatten har varit stor. Och enligt mig ganska obehaglig. Jag kan omöjligt säga vad som är mer sant än något annat. Men tänk, tänk att ha växt upp med  rädsla, förtryck, aga, missbruk och övergrepp – och aldrig få försoning. Oavsett vad som är sant och inte är det väl snarare en fråga om olika upplevelser. Och om dottern uppfattat saker på ett visst sätt som skapat sår i henne, finns de såren där likt ärr av en anledning. Felicia har upplevt det så. Om mamman har upplevt det annorlunda, har hon väl fortfarande misslyckats med sin uppfostran?

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16181441.ab

Skådespelerskan Sofi Helleday berättade Felicias historia fantastiskt bra och berörande. Manuset var väl skrivet, då vi förflyttades i tid och rum, på ett tydligt och effektfullt sätt.

Att få ta emot en historia av detta slag gjorde denna tisdag betydligt  mer värdefull.

felicia-0219

http://kulturhusetstadsteatern.se/Teater/Evenemang/Felicia-forsvann/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s