Skaka galler

Sveriges musikalscen lever generellt på igenkänning. Musikalerna går runt likt ett kretslopp. Det får inte gå för många månader mellan Grease-uppsättningarna och Cabaret och Sound of music bör rulla på någon av våra scener. Huvudrollerna ska spelas av namn vi känner igen. Och de kan hämtas från vilken scen som helst. Lasse Kronér, Lena Philipsson och Dan Ekborg gör musikal för att de drar folk. Skådespelare, eller musiker som plötsligt ska kunna hantera andra färdigheter – samtidigt.  Vi som publik ska kunna handlingen eller musiken. Helst båda. Jukebox-musikalerna som  Mamma mia och Priscilla, baserade på känd musik gör succé. Till hösten har Livet är en schlager premiär. Filmen kan vi. Är det vi som publik som har svårt att ställas inför nya handlingar och tankegångar? Eller är det så svårt att skriva nya musikalsuccér?

Med tanke på detta var det med stor nyfikenhet jag med blankt blad satte mig på läktaren till Lilla scenen på Stadsteatern. Den nyskrivna musikalen ”Skaka galler” hade premiär i fredags och ikväll var jag på plats för att ta emot något nytt. Anna Vnuk, Mija Folkesson och Dacid Shutrick står bakom denna musikal som utspelar sig på en fängelseanstalt där fem kvinnor sitter bakom galler av olika anledningar så som stöld, mordbrand och misshandel. Lisett Pagler (Äkta människor) spelade Amanda som i syfte av journalist tar sig in med frågor om vilka val man gjort för att hamna bakom galler.Varför? Faktum är att detta bara är en skepnad för något större. Egentligen har hon en högst personlig fråga som hon kräver få svar på. En av kvinnorna som skapat sig ett liv utan frihet, där bakom galler, är hennes mamma.

Handlingen presenteras på ett tydligt sätt i form av bra, varierande låtar. Modern pop varvas med jazzigare inslag och känslomässigt orgelspel. För mig funkar det. Texterna är skarpa och träffsäkra i snygg stämsång. Karaktärerna är fantastiska. Framför allt Alex (Louise Peterhoff),  Pippi (Lisa Larsson) och Maggan (Kajsa Reingart) som sticker ut som de mest intressanta – och de som håller hela vägen. De är konsekventa i sin utstrålning och sitt kroppspråk. De är sina karaktärer rakt igenom sång och dansinslag. I musikal är det viktigt att det flyter mellan musik, dans och teater på ett naturligt sätt. Varje uttrycksform ska bidra och förstärka. Och det är precis vad de gör. Smarta lösningar, små detaljer i koreografin, den enkla scenografin av orange kuddar som flyttbara. Formationer och riktningar – noga utvalda för att förstärka. Och det är starkt. Och tydligt. Dessutom som ett smart och generöst drag innehöll programbladet för 25 spänn, en skiva med alla låtar. Fint.

Jag blev knockad. Hänförd. Berörd. Jag skrattade och jag grät. Lisa Larssons tolkning av Pippi som blivit misshandlad av sin kille – dömd för mordbrand var outstanding. Genom att bygga upp en spänning till den något barnsliga och sköra tjejen för att i  ”Min hund King” ge svar på  det man tidigare inte kunnat sätta fingret på var något av det starkaste jag sett. Helt fantastiskt hjärtskärande. Och scenen där Denise dansar en helt frigörande dans, träffade den frustration man inte vet var man ska göra av. Tänk vad dans kan uttrycka.

Skaka galler var välsjunget och välregisserat. Det var samhällskritiskt och det var att få reflektera över människoöden. Det var håriga armhålor, kvinnor med skinn på näsan och tragiska öden. Skaka galler var musik att gunga i takt med. Det var musik där tårarna fick falla fritt. Det var något nytt. Skaka galler är fruktansvärt viktig. Inte att förakta Grease. Men vi får inte vara rädda för att bli berörda på andra plan. Av något nytt i tiden. ”Skaka galler” berör. I tiden.

DSCF0317

skakagaller skakagallerskakagaller

Mer att läsa om musikalen:

Kulturbloggen

http://musikal.net

Trailer: 

En tanke på “Skaka galler

  1. Pingback: Skaka galler, Sweeney Todd, Cabaret, Priscilla | MusikalNet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s