Guldbaggegalan

Edda Magnason. Det enda kravet jag hade på kvällens Guldbaggegala var att Edda Magnasson skulle vinna årets kvinnliga huvudroll för rollen som Monica Z. Och det gjorde hon. Sedan att Sverrir vann årets biroll i samma film kändes inte helt fel heller. Även om Kjell Bergkvist också gärna hade fått vinna det priset.. för samma film.

Det är glädje. De är mållösa. Det är långa tal. Alldeles för långa tal. Men det är galan som faktiskt är kul och inte fullt så pretto. Det är inte lätt att vara rolig med en prettopublik. Allt är absolut inte kul. Inte när Beck ska hitta sig en fru.. eller hur det nu var.. Men Sissela Kyle är cool och publiken bestående av skådespelareliten tycks skratta vänligt ändå.  Jag tycker det känns som det luktar mer värme i skådespelarvärlden än låt säga populärmusikvärlden. Där ska du mest sticka ut och köra din egen grej. Här är de beroende av varandra och gör det tillsammans. Även om det är en bransch du ska prestera i och där du slåss om den åtråvärda rollen har jag känslan av att du slåss med mjuka armbågar och inte vassa. Du är beroende av regissör, kameraman och sminkör. Du  behöver medspelare, motspelare. Du kan inte göra det själv. Du är beroende av de andra. Och denna kväll när branschen firar kanske de tar ner armbågarna helt och hållet…

Eller inte. Vad fasen. Man vill ju alltid vara bäst. De lär säkert ”råka” spilla rödvin över varandra. Men jag hoppas inte det.

Galan levererar lite klyftigare tal. Den är lite mer välkoreograferad. De är inte så fulla att det syns. Det är inte så mycket vinterjacka och vintermössa på scen som den där rapparen som vann pris på P3 guldgalan. Galan som fyller 50 år har mer rutin och klass än idrottsgalan eller fotbollsgalan. Guldbaggegalan är som sig bör mer välregisserad än P3guld och grammisgalan. Det är ju ändå filmfolk vi snackar om.

och Filippa Bark är drottning.. eller presidentfru.. Sverrir Gudnason har tydligen redan barn.. tusan.. och jag bör se mer film. Jag har trots allt inte sett ”årets film”.

Newsslider_980MonicaZ_FotoPhebeVickers

.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s